top of page
wikkeograsmussen.jpg

OPTEGNELSER FRA ET KÆLDERDYB

Forestillingen spiller på Teater Møn på Sukkerfabrikken d. 30. maj. 2023 og spiller til og med 4. juni

KØB BILLET

og under CPH Stage på Teaterøen d. 10. og 11. juni kl. 17.00

KØB BILLET

Forestillingen havde premiere i København på Teaterøen d.  23. maj 2023

ANMELDELSE FRA KØBENHAVNERPREMIEREN:

"Det er både storladent, svulstig og ganske sølle. Det er en slags orgie i mental ekshibitionisme. Det er stor tragik og lavpandet komik. Peter Kirk og Tilde Knudsen har et fast greb om figuren.

Peter Kirk og Tilde Knudsen er på hjemmebane, selv om de er langt fra de universer som de plejer at færdes teatermæssigt i. Selvfølgelig er de det, for de er kompromisløse i deres kunstneriske stræben og kamp for at give os det bedste de formår. Stort tillykke til Møn, der nu delvist har overtaget disse dejlige kunstnere - og godt for os andre, at der stadig er mulighed for at opleve dem på Magneten yderst på Refshaleøen. Der er ikke andet at gøre end at skynde sig derud. I tilgift er der Wikke Rasmussen. De klæder hinanden med  makkerskabet mellem disse stærke kunstneriske kræfter."

MICHAEL SVENNEVIG ØRKENDRØMME

LÆS HELE ANMELDELSEN

"Intense monologer og ægthed på scenen

Alene på den sparsomt møblerede scene stod Peter Kirk og Tilde Knudsen og gav alt, hvad de har i sig – som sædvanligt, tør jeg sige. De to er blandt de bedste skuespillere, vi har i landet, når det kommer til at fremføre lange monologer og bringe karakterer til live på scenekanten. På skift formidlede de autenticiteten og den samtidige selvdestruktive adfærd hos Kældermenneskets med stor intensitet og effektfuldhed."

 5 HJERTER

JAIS IKKALA KULTURFORMIDLEREN

LÆS HELE ANMELDELSEN

OPTEGNELSER FRA ET KÆLDERDYB

”Jeg er et sygt menneske... Jeg er et ondskabsfuldt menneske. Et utiltalende menneske” indleder Kældermennesket sin rablende monolog i Dostojevskijs Optegnelser fra et Kælderdyb. Syg, ondskabsfuld, utiltalende, men netop menneske. Og dette sidste gør hans nedrige, frastødende, brovtende, på en gang selvhævdende og selvdestruerende – ja, selv læserfornærmende og dog både morsomme og tragiske udgydelser værd at beskæftige sig med 150 år efter udgivelsen.

Asterions Hus og Græsted Film v. Wikke & Rasmussen søger om tilskud til produktion og visning af teaterforestillingen OPTEGNELSER FRA ET KÆLDERDYB, baseret på Dostojevskijs roman af samme navn.

OM FORESTILLINGEN

Optegnelser fra et Kælderdyb; denne ”lille” roman markerede et skifte i Dostojevskijs forfatterkarriere med mesterværket Forbrydelse og Straf som den næste i rækken. Hans uforlignelige evne til at sætte sig ind i og portrættere menneskets paradoksale sind i dets mange (mørke) afskygninger.

Kældermennesket skælder ud på alt og alle. Og han hidser sig op. Han er vidunderligt kolerisk i talen direkte henvendt til læseren. Næsten en opsang til alle andre mennesker i grimhed og foragt. Og ikke mindst til sig selv.

Denne grønne galde vil vi danse til! 

Vi har forelsket os i den særlige mand. Denne datidens facebookdebatør, eller hjemløse.

Eller bipolære. Denne russiske misantrop. Dette insekt. 


Og vi deler dette amourøse forhold med et par medsammensvorne, nemlig filmparret Wikke & Rasmussen, Græsted Film. 


TVÆRÆSTETISK SAMMENSMELTNING AT TEATER OG FILM

Vi, Græsted Film og Asterions hus, genkender meget hos hinanden ved hver vores virke og ser mange ligheder i forhold til makkerskab, iværksætteri og rock’n roll. Og vi har alle fire stor appetit på at skabe et værk sammen.

Med afsæt i Dostojeskijs bog vil vi derfor skabe et fælles værk. Endda flere værker i et, idet dette tværæstetiske samarbejde bliver en ”sammensmeltet” størrelse, hvor vi vil arbejde med det rent teatrale, og det rent filmiske og morfe det sammen. Men også trække elementer ud, som kan fungere som små film og små elementer, der har et liv i sig selv. Tilde og Peter er performere, og Michael og Steen instruktører, men kommer givet også til at medvirke i små filmelementer, som vises på scenen. Filmprojektion vil være en stor del af værket.

Under skyldig hensynstagen til begges parters tidligere virke, så er det nok forventeligt, at humor kommer til at indgå, det fysiske kommer til at være centralt, patos og poesi, legesyghed og alvor kommer til at danne par. Det bliver anderledes.

Vi vil bruge filmmediet til at grave os ned i det moderne kældermenneskes undergrund. Ved at finde locations og skæbner – ”ude i virkeligheden” - og samtidigt udfordre teaterrummets stramme æstetik.

Græsted Film kalder det folkelig avantgarde, Asterions Hus kalder det både-og: Både stil og ærlighed, både elegance og kaos. Vildskab og skrøbelig æstetik.


Vi glæder os til at byde jer indenfor i kælderdybet!

bottom of page